به گزارش شهرآرانیوز، ۳۱ شهریورماه سال گذشته بود که انفجاری در معدن زغالسنگ طبس در استان خراسان جنوبی رخ داد که این حادثه منجر به کشتهشدن ۵۲ نفر و مجروحشدن بیش از ۲۰ نفر از معدنکاران این معدن شد که نگاه رسانه را به خود معطوف کرد و بسیاری از مسئولین ذیربط موضوع را پیگیری کردند و درنهایت برخی حمایتها از سوی وزارت کار انجام گرفت، اما پس از آن انتظار میرفت که حواس مسئولان ذیربط ششدانگ به معادن باشد که مبادا دومرتبه در یک حادثه زندگی بیش از هفتاد خانواده تحت تأثیر قرار بگیرد که اینگونه هم نشد و از ابتدای سال ۱۴۰۴، سه معدن دیگر در کشور دچار حادثه شدند که منجر به فوت و مصدومیت چند معدنکار شد. حوادث معدن در مهاباد، دامغان و بجستان منجر به فوت ۹ معدنکار شد و همچنان خبری از افزایش نظارت یا افزایش امنیت معدنکاران به گوش نمیرسد.
درخصوص وضعیت ایمنی کار کارگران معادن، با مهران قاسمپور، نایبرئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران، به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میخوانید.
قاسمپور در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، اظهار کرد: در گذشته در حوزه معدنکاران گواهی صلاحیت ایمنی پیمانکاران را داشتیم که از اسناد مناقصات حذف شده و اتفاقاتی که رخ میدهد به همین دلیل است. مکاتبات زیادی انجام شد که این گواهی به اسناد بازگردد اما دولت چهاردهم هم رأی به حذف آن داده است. زمانی که گواهی صلاحیت ایمنی حذف میشود در واقع کسی که در مناقصات شرکت میکند یعنی آن شرایط لازم را ندارد و صرفاً با سوددهی بیشتر و قیمت ارزانتر کار را انجام میدهد. پس تا زمانی که گواهی صلاحیت ایمنی به مناقصات بازنگردد، از این قبیل اتفاقات متأسفانه زیاد رخ خواهد داد.
وی افزود: سرمایهگذار باید گواهی صلاحیت ایمنی داشته باشد. در غیر این صورت، بازهم شاهد رخدادن اتفاقاتی نظیر حادثه معدن طبس خواهیم بود؛ چراکه سرمایهگذار برای اینکه کارش صرفه اقتصادی داشته باشد، مبالغی را که باید برای ایمنی کارگر صرف کند، پسانداز میکند تا هزینهها را کم کنند که پای جان انسانها وسط میآید.
نایبرئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران ادامه داد: زمانی که حادثهای رخ میدهد، برخی حمایتها از خانوادههای معدنکاران انجام میگیرد، اما جای خالی سرپرست خانواده شاکله خانواده را از بین میبرد.
قاسمپور در ادامه گفت: برخی لوازم معدنکاران وارداتی است و هزینههای بسیاری در بر دارد که در برخی مسائل اینچنینی دولت میتواند کمک کند و یارانه دهد. در واقع بهجای اینکه از صلاحیت حرفهای بکاهد، در واردات، یارانه لوازم ایمنی، کاهش مالیات و... کمک کند؛ لذا تا قانون اصلاح نشود و بحث ایمنی جدی گرفته نشود، همین اتفاقات رخ خواهد داد.
وی افزود: کارگرانِ معدن را بیمه میکنند و هر حادثهای رخ دهد هم مشکل زیادی برای کارفرما ایجاد نخواهد شد. اگر معدنی غیرایمن است و سودده نیست، با یک بیمهنامه جان انسانها قربانی نشود؛ لذا آن معدن تعطیل شود بهتر است.